Bu Blogda Ara

31 Ocak 2018 Çarşamba

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs, Akdeniz'de bulunan en büyük üçüncü ada ve Anadolu yarımadasının 65 km güneyindeki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan de bağımsız devlettir.Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde sürekli ikamet eden nüfus 313.626 kişi , yüzölçümü 3.355 km² olup , Başkenti Lefkoşe , önemli şehirleri Girne, Gazimağusa, Güzelyurt'tur.
Kıbrıs,  müthiş doğası ve tarihi güzellikleri ile otelden dışarı adım atmanıza sebep olacak nedenlerden başlıcaları. Kıbrıs’ın tarihi M.Ö 1500’lü yıllara kadar uzanmaktadır. Bundan dolayı da pek çok kültürel mirasa ev sahipliği yapar.
Başkent Lefkoşa’da Suriçi bölgesine giderek farklı medeniyetlerin izini sürebilir, Girne’de bir akdeniz bölgesi havasını soluyabilir, limanını arşınlayabilir ve çevre köylerini gezebilir, doğu kısmında kalan Gazimağusa bölgesinde Kıbrıs’ın tarihini görebilir, Batı’da yer alan Güzelyurt’ta doğayla bütünleşebilir ve Karpaz yarımadasında el değmemiş doğaya şahit olup, altın sarı kumsallarında denizin tadını çıkarabilirsiniz.
Girne sahilinde yer alan kale, limana hakim konumuyla Kıbrıs’ın en güzel manzaralarından birini sunar. Kalenin içinde ve çevresinde yapılan araştırmalar sonucu kalenin tarihi Helenistik Roma devirlerine kadar uzanmaktadır. Ancak tam olarak ne zaman yapıldığı kesin olarak belli değildir. Mevcut kalıntılara göre kale Kıbrıs’a yapılan Arap akınlarına karşı Girne’yi korumak için Bizanslılar tarafından M.S VII. yy’da yapılmıştır.
Bellapais Manastırı , Beşparmak dağlarının eteğinde bir kayalık üzerine inşa edilen manastırın bugünkü adı Fransızca “Abbaye de la Paix”den (barış manastırı) türemiştir. Gotik sanatın bir şaheseri ve Yakın Doğu’daki en güzel örenği olarak bilinin manastır’ın ilk sakinleri Selahaddin Eyyubi 1187 yılında Kudüs’ü ele geçirdiği zaman Kıbrıs’a göç eden Augustinian mezhebi rahipleri olmuştur. Manastır binasının ilk yapımı 1198-1205 yıllarıdır.
Lefkoşa şehri Kuzey Kıbrıs Rum kesimindeki Ercan Havalimanından 24 km uzaklıkta bulunuyor.Lefkoşa’nın en büyük özelliği Kıbrıs Türk kesiminin başkenti olması.Adanın en büyük şehri Lefkoşa Kuzey Kıbrıs’ın ekonomik, siyasi ve kültürel merkezidir.Lefkoşa’daki en önemli Türk eserlerinden biri Büyük Han’dır. Han Osmanlı Valisi Beylerbeyi Muzaffer Paşa tarafından 1572 yılında yaptırılmıştır.