Bu Blogda Ara

23 Ocak 2018 Salı

İZMİR TİRE

İzmir'in güney doğusunda 80 km uzaklıkta , şirin bir ilçemiz.İzmir'den Tire'ye Özel aracınızla , otobüsle ve trenle ortalama 1 - 1.5 saat içinde ulaşabilirsiniz. Deniz seviyesinden yüksekliği 96 mt.Yaklaşık 80.000 nüfusu ve 64 köyündeki ağaçları , bitkileri ve otlarıyla Yeşil Tire olarak anılır. Balım Sultan , Toptepe , Derekahve , Kalkan , Değirmen gibi mesire yerlerine sahiptir. 
TİRE PAZARI: Salı günleri ilçenin neredeyse tüm ana sokaklarına kurulan Tire Pazarı yaklaşık 3,5 km'lik bir alana yayılmasıyla Türkiye'nin en büyük açık hava pazarlarından birisidir. Sabah duayla başlayan Pazar ilçeye çok sayıda ziyaretçi çekmektedir. Tirenin köylerinden ve yakın ilçelerden gelen üreticilerin kendi yetiştirdikleri meyve, sebze ve yeşilliklerin yanındageleneksel el sanatları ürünleri de satılmaktadır. Tirede Cuma günleri de geleneksel olarak Cuma pazarı kurulur. Bu Pazar Salı pazarına göre daha küçük çapta olup yakın çevredeki köylerden gelen üreticiler mahsullerini satarlar.
DERE KAHVE: Bir hafta sonu ailenizle birlikte keyifli bir gün geçirmek istediğinizde açık hava, su kenarında bir yandan piknik yapıp diğer yandan kahvenizi yudumlayabileceğiniz güzel bir mekandır. Belediye tarafından restorasyonu yapılan ve işletmeye açılan mekanda tarihi bir mescit ve hemen altında yer alan ayazma ile kültürel bir mozaik oluşturmuştur. 
Tarihi ve doğal güzelliğiyle mutlaka gezilmesi gereken ve fotoğraflanması gereken bir yerdir.
İBNİ MELEK TÜRBESİ: Üstü açık bir türbedir. Demir parmaklıklarla kapatılmış iki sivri kemerli, tamamıyla mermer kaplıdır. Türbe içinde dört yatır vardır. Yatırlar ünlü tefsirci İbni Melek takma adlı İzzettin Ferişte, Mevlana Hüsamettin, İbni Melek oğlu Mehmet Efendi ve Evliya Ali Efendi'ye aittir. Türbe tamamen yenilenmiş olup eski halinden hiçbir eser kalmamıştır. Süleyman Şah Türbesiyle aynı bahçe içerisinde yer alır.

TOPTEPE: Yeşillikler içinde yemeğinizi yerken Tire, Ödemiş ve Bayındır ovalarını kuş bakışı görebileceğiniz güzel bir yerdir.
DEĞİRMEN ŞELALE: Tire’nin Akçaşehir köyünde bulunan Değirmen , yemyeşil doğası ve temiz havası ile bir doğa harikası.Kahvaltıda ve yemeklerinde Tire'nin müthiş lezzetlerini bulabilirsiniz.

TİRE KENT MÜZESİ: 1955 yılında Mimar Can Egeli'nin projesiyle yapılan Tire Belediyesi'nin bir önceki hizmet binası, restore edilerek, 15.10.2014 tarihinde Tire Kent Müzesi kimliğiyle hizmet vermeye başlamıştır.
BELEDİ DOKUMA: Beledi dokuması en eski pamuklu dokumalarımızdan biridir.Temelleri 16.yüzyıla kadar dayanmaktadır.1908 tarihli Aydın Vilayeti Salnamesi’ne göre Tire’de 60 el tezgahı bulunmaktadır.Tire’de işlenen beledi dokumasından perdelik, döşemelik, yatak ve yorganlıklar bölgenin gereksinimini karşıladığı gibi, bir kısmı da ihraç edilmiştir. Yıllar geçtikçe tezgah sayısı azalmıştır. Günümüzde bu el sanatını sadece Ethem Tıpırdık Tire Belediyesi bünyesinde sürdürmektedir.