Bu Blogda Ara

26 Ocak 2018 Cuma

İZMİR KEMALPAŞA NAZARKÖY

İzmir'e 38 km. olan , Kemalpaşa-Torbalı Yolu üzerinde kurulmuş olan Nazarköy, doğal, tarihsel ve kültürel zenginlikler açısından önemli yörelerimizden biridir. Köyün gelir kaynaklarından birisi hatta belki de en önemlisi tüm çevre tarafından bilinmekte olan “nazar (göz) boncuğu” imalatıdır. 
Kemalpaşa’nın 29 köyünden biri olan Nazarköy, Kemalpaşa’ya 6 km uzaklıkta dere yatağında kurulmasından dolayı adı Kurudere Köyü iken, el emeği göz nuru göz boncuğu imalatından dolayı 20.03.2007 günü Bakanlık onayı ile ismi Nazarköy olarak değiştirilmiştir. 1940’larda başlayan ve köy halkı arasında gittikçe yaygınlaşan nazar boncuğu zanaatı köy ekonomisine önemli gelir sağlamasının yanında,  köyde iç turizmi canlandırmış, sosyal hayatın gelişmesine katkıda bulunma potansiyeline sahiptir. Ancak son yıllarda yok olmaya yüz tutmuş bu potansiyelin tekrar hatırlanması ve desteklenmesi gerekmektedir.Geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve göz boncuğudur.Son yıllara kadar köyde 12 kadar ocak bulunurken günümüzde ocak sayısı 5’e düşmüştür. Boncuk Çarşısı’nda 1200 derece ocaklarda erkekler tarafından üretilen çeşit çeşit boncuklar, köyün kadınları tarafından tasarlanan takılara, süs eşyalarına dönüşürek meraklılarının beğenisine sunulmaktadır. Yerli yabancı birçok doğasever ve turist gruplarının uğrak yeri haline gelen köy, birçok televizyon ekibi ve gazetecinin de ilgisini çekmektedir. Köyde her yıl düzenlenen boncuk festivali de köye olan ilgiyi artırmaktadır.

Tarih boyunca, çoğu kültürde ve dinsel inançta, göz figürü kötülükleri savan güçlü bir tılsım olarak kabul edilmiş olan ve insanı kem gözlerden koruduğuna inanılan boncuğun her şeklini bulabileceğiniz Nazarköy’ü ziyaret etmeden , nazar boncuğu ürünlerinden satın almadan dönmeyin.