Bu Blogda Ara

30 Ocak 2018 Salı

İZMİR ÇİĞLİ DOĞAL YAŞAM PARKI


1937 yılında Türkiye’nin ilk hayvanat bahçesi olarak Kültürpark içerisinde 18 dönüme kurulan Fuar Hayvanat Bahçesi, 2008 yılında Çiğli Sasalı’daki 425 dönümlük alanda Türkiye’nin ilk Doğal Yaşam Parkı’na dönüştürüldü. 2006 yılında başlanılan proje, tamamı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi öz kaynakları kullanılarak 2 yılda tamamlandı.
İzmir Doğal Yaşam Parkı 425 bin metrekare alan üzerinde 125'den fazla türde 1500'e yakın hayvanı ve 250'den fazla bitki türünü bünyesinde barındırmaktadır. Hayvan sayıları ve çeşitliği artarken, ziyaretçilerin refahı ve özellikle çocukların eğitimleri konularında parkta yeni çalışmalar da yürütülüyor.
İzmir Doğal Yaşam Parkı Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği’ne (EAZA) adaylık başvurusunda bulundu. Geçirdiği inceleme denetlemelerden sonra 3 Nisan 2011 tarihinde EAZA'ya tam üye oldu. 41 ülkeden 345'i aşkın üyesi bulunan EAZA, biyoçeşitliliğin tehlike altında olduğuna ve her geçen gün canlı türlerinin tükendiğine dikkat çeken hayvan türlerinin korunması konusunda kampanyalar yürütüyor.
8450 m2 alana sahip olan büyük gölet fıskiyeler, mini şelaleler ,adacıklar ve etrafında bulunan yeşil alanlar, içinde beyaz ve siyah kuğular, ördekler ve kazlarla, küçük bir habitat niteliğindedir. Büyük göletin hemen kıyısında yer alan Kuğulu Kafeterya’da yiyecek ve içeceklerinizi tüketirken göletin güzelliklerine bakarak dinlenebilir ve manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Büyük gölet dışında alanda bir küçük gölet ile barınak çevresindeki göletler de parktaki sulak alanları oluşturmaktadır.Büyük ve küçük gölet park dışından yaban kuşlarının uğrak yerleri arasındadır.
İşletmesi Grand Plaza A.Ş. tarafından yapılan Kuğulu Kafeterya ve Develi Kafeterya'da ziyaretçilerimiz için dinlenme olanağı ve Bahadır Hediyelik Eşya Dükkanı’nda ise parkımızla ilgili hatıra niteliği taşıyan hediyelik eşya alışveriş imkanı sağlanmıştır. Çocuklarımız da 4 ayrı noktadaki çocuk oyun alanlarında temiz ve sağlıklı bir çevrede gönüllerince eğlenebilirler.
Alanın tamamına yerleştirilen panolar ve yönlendirme tabelaları ile ziyaretçilerimizin alanı rahatça gezebilmeleri, Doğal Yaşam Parkı, yaban hayvanları ve yaban hayatı hakkında bilgilere kolayca ulaşabilmeleri sağlanmıştır.Çocuk Hayvanat Bahçesi’nde çocuklarımızın hayvanları daha yakından görmeleri, onlara yaklaşmaları, dokunmaları, tanımaları ve sevmeleri sağlandı. Bu bahçe içinde cüce keçiler, Kamerun koyunları, tavşanlar, güvercinler, çeşitli tavuk ırkları, hindiler,kangal köpeği ve eşek ile kara ve su kaplumbağaları bulunmaktadır.
Tamamı kapalı 2345 m2 merkezde, özel ısıtma ve nemlendirme sağlanarak tropik yağmur ormanlarının koşulları oluşturulmuştur.Tropik Merkez’de sürüngenler, timsahlar, kaplumbağalar, papağanlar, koi balıkları, marmosetler ve meyve yarasaları ile tropik bitkiler bulunmaktadır.