Bu Blogda Ara

4 Mart 2018 Pazar

MUĞLA DALAMAN SARIGERME

Sarıgerme, Muğla ili Ortaca ilçesi sınırlarında bulunan bir tatil mahallesidir. 17 km yakınında Dalaman Havaalanı bulunmaktadır. Ortaca ilçe merkezine 21 km, Muğla il merkezine 102 km uzaklıktadır.Aşağıda Fethiye, Kaş; yukarıda Marmaris, Datça… Senelerdir buralara gitmek için Dalaman Havalimanı’na iniyorsunuz. Oysa Dalaman’a sadece 15-20 dakika uzaklıkta şahane bir saklı hazine daha var. İncecik kumları, birkaç kulaç ötedeki şirin adası ve upuzun kumsalıyla Sarıgerme…
Neden Sarıgerme ismi verilmiş? Dalaman çayının üzeride taşınan tomruklar, denize kaçmasın diye, çayın deniz bağlantısı kapatılırmış. Bu işleme “Germe” deniliyormuş. Dalaman çayının kollarından “Sarısu’da, bölgenin deresi. İşte “Sarı” ile “Germe” birleştirilerek, Sarıgerme oluşturulmuş. Esas yerleşim: Osmaniye köyü olarak biliniyor. Köy; sahilden 850 metre içeride.
Deniz sığ, Ege ve Akdenizin bu buluşma noktasında farklı tuz yoğunluğu dikkati çekiyor. Kıyı bandında bir-iki karış derinlikli suda, kilometrelerce yürüyebilirsiniz. Bilek ve dizinizi geçmeyen su, tabandaki kumlar, ayaklarınıza doğal masaj yaparken, bacak kaslarınızı kuvvetlendirip, vücuttaki tüm elektrik ve stresi alıp götürüyor. Sığ deniz; yüzme bilmeyenler ve çocuklar için ideal güzellikte. Aynı zamanda “Mavi Bayrak” sahibi olan denizden çıktıktan sonra; onlarca yıllık çam ağaçlarının gölgesinde dinlenebilirsiniz.
Kumsalı çok geniş. 12 km. uzunluğunda, muhteşem bir plajı var. Sarıgermenin en önemli özelliği çok ince, altın sarısı kumsalında, herhangi bir beton yapı bulunmaması. Orman bir anda sizi kucaklıyor. Temiz havası, ciğerlerinize dolarken, kendinizi yeniden doğmuş gibi hissedeceksiniz.
Denizde, biraz açıklarda Baba adası var. Bu ada Marmaris-Göcek arasında dolaşan teknelerin ve yatların uğrak yerlerinden biri. Adanın Sarıgermeye bakan yüzü, korunaklı ve tekneler bu yüzden bağlanıyorlar. Adanın arka yüzü ise kayalık ve dalma meraklıları için uygun bir alan. Baba adası sahilden 1 mil açıkta. Bir tür dalgakıran görevi yapıyor. Kıyı şeridindeki suyun sirkülasyonunu da sağlıyor. Sahile yan yana gelen dalgalar, yüzenlere yalnızca bir kez temas edip, geçip gidiyor.
Sarıgerme’nin dünyaca ünlü altın sarısı plajlarında, güzel bir yürüyüş sizi rahatlatacaktır. Sarıgerme Sahilindeki kumlar o kadar ince dir ki, avucunuzda sıktığınızda, su gibi akıp giderler, tutamazsınız. Su çok fazla derin değildir. 
Burada; bir tür deniz yosunu olan: “Geren Otu” ve “Silcan Otu” nu mutlaka deneyin. Sarısu’ da avlanan “Mavi Yengeç” ler diğer yiyecek alternatifleri. Ayrıca: yılan balığı ve çiçek balını da tatmalısınız.