Bu Blogda Ara

4 Mart 2018 Pazar

İZMİR'DE TURİZM AKTİVİTELERİ

Liman kentlerinin önemli turizm aktivitelerinden birisi olan "Kruvaziyer Turizmi" dünya çapında hızla gelişen, orta ve üst gelir grubuna hitap ettiği için ekonomik açıdan yüksek getiri sağlayan bir turizm çeşididir.Akdeniz Çanağı kruvaziyer destinasyonlar içinde Güney Amerika’dan sonra ikinci sıraya yükselerek son 3 yılda kruvaziyer turizminin gözdesi haline gelmiştir.İlk kez 2003 yılında 3 bin kruvaziyer turistin geldiği İzmir’i artık yılda 480 bin kruvaziyer turist ziyaret etmektedir. Bu sayıya yerli turistler dahil değildir. Oysa ki, son yıllarda yerel halkın da kruvaziyer seyahatlere ilgisi artmıştır. İlimize gelen kruvaziyer turistler kent merkezinin yanı sıra, düzenlenen günübirlik rehberli turlarla mutlaka Efes’i, Meryem Ana'yı ve Bergama’yı ziyaret etmektedir.
Ege Denizi'nde 629 km’lik kıyı bandına sahip olan ve bunun 101 km.lik bölümü tamamen doğal plajları içeren ilimizde deniz turizmi imkanlarından yaygın olarak yararlanılmaktadır. İlimizdeki plajlardan Selçuk-Pamucak, Urla ve Güzelbahçe, Çeşme-Ilıca ve Altınkum, Gümüldür ve Özdere plajları ile kuzeyde Dikili ve Çandarlı, Foça-Yeni Foça plajları, elverişli kumsal özellikleri bakımından öne çıkmaktadır.İzmir ilimizde su sporları açısından öne çıkan yer, rüzgar sörfü için çok uygun olan Alaçatı’dır. Çeşme’ye 10 dakika mesafede olan Alaçatı dünyanın en iyi rüzgar sörfü alanlarından biridir ve uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapmaktadır.
efes antik kenti ile ilgili görsel sonucu
İlimiz bugünkü anlamda turizme yakın tarihte başlamış olmasına rağmen,tarihi özelliklerini incelediğimizde, her zaman turizmle iç içe olduğu görülür.Agora, Kadifekale, Smyrna(Tepekule), Bergama, Klaros (Ahmetbeyli), Kyme(Aliağa) ve antik dönemin 12 İon kentlerinden Efes (Selçuk), Erythrai (Çeşme)Teos (Sığacık), Lebedos (Ürkmez), Klazomenai (Urla), Phokaia (Foça), Kolophon (Değirmendere) ve Myrina (Aliağa) gibi tarihi alan ve kentler il sınırları içindedir.
Günümüzde Selçuk ilçesi; farklı çağların tarih,din,kültür ve sanatına ev sahipliği yapmıştır.İlçe,tüm dünyaca bilinen,antik çağın en büyük,en önemli ticaret,din ve kültür merkezlerinden biri olan Efes Antik Kenti,Yamaç Evler,dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı,Meryem Ana Evi,St. Jean Bazilikası,Yedi Uyuyanlar,İsa Bey Camii,Ayasuluk Kalesi ve daha pek çok yönü ile de ünlüdür...Kent merkezinde bulunan müzeleri, Bergama,Çeşme,Ödemiş,Tire,Efes Müzeleri ve ören yerleri ile kültür turizmi olanaklarını Türkiye’de ilk sunan ildir.
Ä°lgili resim

Gastronomi turizmi endüstrisi içinde gastronomi üzerine uzmanlaşmış seyahat acentelerini ve rehberleri, gastronomi ile ilgili medyayı, televizyon programları ve dergileri, seyahat yazarlarını,  gastronomi ile ilgili aktiviteleri, şarap üreticilerini ve şarap bağlarını, çiftçileri ve üreticileri de düşünmek gerekir. Bu anlamda gastronomi turizmi potansiyeli açısından İzmir, son derece zengin değerlere sahiptir. Bu zenginliğin önemli göstergelerinden birisi İzmir’e özgü coğrafi işaretli ürünlerin gittikçe artan sayısıdır. Ödemiş Patatesi, Bozdağ Kestane Şekeri, Ege Sultani Üzümü, Güney Ege Zeytinyağları, Ege İnciri, Bergama Kozak Çam Fıstığı, İzmir Lokması ve İzmir Şambalisi, İzmir’in “Coğrafi İşaret”e sahip lezzetlerinden belli başlılarıdır...