Bu Blogda Ara

16 Şubat 2018 Cuma

İZMİR KEMERALTI ÇARŞISI

İzmir Kemeraltı Çarşısı İzmir il merkezi Konak ilçesinde Mezarlıkbaşı semtinden başlayarak Konak Meydanı’na kadar ulaşan ve ticari faaliyetlerin yoğun şekilde yaşandığı semt ve çarşıdır.Tarih boyu, doğu ve batı pazarlarının İstanbul’dan sonra en önemli bağlantı noktası olan Tarihî Kemeraltı Çarşısı, dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezidir. İzmir’in kalbi, Türkiye’nin en eski çarşılarından olan Kemeraltı, Konak’tan Mezarlıkbaşı’na kadar olan yaklaşık 5 km2 genişliğindeki ve yaklaşık 15.000 iş yerini kapsayan bir alan olup İzmir’de gezilip görülmesi gereken yerlerin başında gelir.
Antik Dönem’den beri var olduğu bilinen Tarihî Kemeraltı Çarşısı, kendi gibi birçok tarihî yapıyı da barındırır içinde. Tarihi 16.-17. yüzyıla kadar uzanan çeşmeler, hanlar, hamamlar, camiler, şadırvanlar ve mescitler, iç içe girmiş dükkânlar arasında selamlar ziyaretçilerini.
Konak Meydanı’nda Saat Kulesi’ni arkanıza alıp Anafartalar Caddesi’nden çarşıya girdiğinizde sanki bir zaman yolculuğuna çıkarsınız.Millî Kütüphane Caddesi’ne dönmeden dümdüz gittiğinizde, şekercilerden İzmir’e özgü akide şekeri alıp ağzınızı tatlandırabilir; mevsimlerden kış ise çevredeki kafelerde bol tarçınlı sıcak bir salep içip içinizi ısıtabilirsiniz.
Karnınız aç ise Kemeraltı’nda yüzlerce seçenek sizi bekler. Birçoğu babadan oğula geçen, en az iki kuşaktır bu tarihî alanda hizmet veren dönerciler, pideciler, kebapçılar ve börekçilerde unutmayacağınız lezzetleri tadabilirsiniz. Çarşının iç kısımlarında ise daracık sokak aralarında ya da ayakta kalmayı başarmış hanlarda benzersiz lezzetler sunan esnaf lokantaları vardır. Tahta masalarda sıcak ve samimi bir ortamda yemeğinizi yerken esnafla sohbet etme olanağı da bulabilirsiniz. Kızlarağası Hanı’nda ya da Abacıoğlu Han’da mola verip çay ya da kahve içmek yorgunluğunuzu üzerinizden atmanız için yeterli olacaktır.
Kemeraltı aynı zamanda özgün tasarımlar sunan kuyumcuların, kokularıyla baş döndüren baharatçıların, vitrininde renkli şekerler sergileyen şekercilerin ve kına, düğün, sünnet gibi özel günlerde ihtiyaç duyulacak her türlü eşyayı satanların da çarşısıdır.Kemeraltı’nda, Osmanlı Dönemi’nden kalma çok sayıda camiyi, havrayı, tarihî çeşmeyi ve sebili de ziyaret edebilirsiniz. Renkli sokakları aşıp Mezarlıkbaşı’na geldiğinizde ise Havra Sokağı adı verilen sokakları görmenizi öneririz. İzmir’in en taze sebze meyvelerinin satıldığı bu sokağa adını veren, İzmir kültürünün ayrılmaz parçası olan havralardır.
Konak’ta bulunan mağazalardan şık ambalajlarında kuru incir, üzüm ve bu ürünlerden yapılmış fındıklı, fıstıklı, cevizli lokum; nazar boncukçu dükkânından binbir çeşit el yapımı cam nazar boncuk; Hisar Cami’nin yakınındaki sokaklarda bulunan kahvecilerden mis kokulu tazecik dibek kahvesi; Şekerciler Çarşısı’ndan çifte kavrulmuş Antep fıstıklı lokum ve akide şekeri; Kestane Pazarı Camisi yakınındaki baharatçılardan taze kekik ve baharat alabilirsiniz.
Kuyumcular Çarşısı’ndan altın, gümüş ve değerli taşlardan yapılmış takı; Kızlarağası Hanı’ndan gümüş takı, yöresel kumaşlarla hazırlanmış giysi ve örtü alabilirsiniz. Çarşı içindeki bakırcılarda, ahşap oyma ürünler satan dükkânlarda, ayakkabı mağazalarında, dünyanın dört bir yanından gelen yarı değerli taşları satan mağazalarda, eşarp ve şal satan dükkânlarda ve oyuncakçılarda zevkinize uyacak yüzlerce seçenek bulabileceğinizi de unutmayın.