Bu Blogda Ara

11 Şubat 2018 Pazar

İZMİR SEFERİHİSAR SIĞACIK

İzmir Seferihisar 40.000 nüfuslu İzmir'in ilçesi, İzmir'e 52 km uzaklıkta, Türkiye’nin ilk Citta Slow’u yani “Sakin Şehri”.Seferihisar’ın 2oo9 yılında aldığı bu ünvan şehirleşme ve küreselleşme karşısında, mimarisi, kültürü, gelenekleri, zanaatleri bozulmadan bugüne gelen, nüfusu 50.000 altındaki yerleşkelere İtalya’daki bir komite tarafından veriliyor ve sıkı denetleniyor. Seferihisar, İzmir'in güneybatısında ve Ege Bölgesi'nde yer almaktadır.Cumhuriyet öncesinde 1884 yılında ilçe olmuştur.
Teos Antik Kenti, Sığacık Kalesi ve Marinası, Sığacık Pazarı mutlaka gezilmesi gerek yerleri. Denk gelirseniz Kale Meydanı’nda yazın konserler de oluyor.Sığacık’ın en önemli tarihi değeri, M.Ö. 1000 yıllarında Akalar’dan kaçan Giritliler tarafından kurulan ve daha sonra İonialıların kenti olan Teos Antik Kenti.En temel yapı da İyon düzenindeki Dionysos Tapınağı. Bu tapınak dünyada Şarap Tanrısı Dionysos’a adanan en büyük tapınakmış.
Limanın hemen yakınında bulunan Sığacık Kalesi’nin Selçuklular döneminde yapıldığı tahmin ediliyor.Depremler nedeniyle hasara uğrayan ve daha sonraları Aydınoğulları ve Osmanlılar döneminde birçok kez tamir gören kalenin tarihteki en önemli yeri, Osmanlılar döneminde Kaptan-ı DeryaPiri Reis’in önerisiyle Rodos Seferi’ne hazırlanan Kanuni Sultan Süleyman’ın emri üzerine donanma komutanı Parlak Mustafa Paşa tarafından 1521-1522 yılları arasında Teos Antik Şehri harabelerinden taşınan taşlarla yeniden inşa edilip deniz üssü olarak kullanılması.
Slow Food felsefesi ile Seferihisar’da birçok yerel ürün pazarı kuruluyor. Bunlardan en ünlüsü Sığacık‘ta pazar günleri kaleiçinde kurulan Üretici Pazarı.Bu pazarda, yiyecek-içecek-kullanılacak eşya olsun sadece burada üretilen ürünler, bizzat üreticisi tarafından satılıyor. Al sat yapılamıyor. Bu pazarda en çok ev hanımları iş başında. Sığacıklı hanımların ellerinden çıkma ürünler pazarın en büyük artısı. Hiçbir pazarda bir arada göremeyeceğiniz kadar çok yiyecek tezgahı var.

Dünyanın en iyi satsuma cinsi mandalinasının yetiştiği topraklar olan Seferihisar’da, 17-18-19 Kasım tarihlerinde her yıl büyük ilgi gören “Mandalina Şenliği”  gerçekleşiyor.Seferihisar’ın turuncu bayramı 3 gün sürüyor, Şenlik, üreticilerin desteklenmesi ve teşvik edilmesi, ürün kalitesinin yükseltilmesi, bilinirliğinin arttırılması, pazarlama kabiliyetinin güçlendirilmesi, Seferihisar adıyla markalaşmış mandalina, ürünün yeni pazarlar bulması ve daha fazla kazanç hedefleriyle düzenleniyor.
Seferihisar’ın etrafı mavi bayraklı plajlarla çevrili, Sığacık Büyük Akkum, Ekmeksiz, Akarca ve Ürkmez Plajları.Seferihisar Belediyesi tüm plajlara şemsiye ve şezlong koyuyor.Sığacık Büyük Akkum Plajı buz gibi suda yüzmeyi sevenler için bire bir. Burada Beach Club tarzı işletmeler de var, plajı kum, huzur arayanlar için ideal, denizi berrak ve temiz.Kaleiçi’ndeki tarihi evlerden bazıları pansiyon olarak işletildiğinden bu güzel evleri sadece seyirle kalmayıp, konaklama yapabiliyorsunuz.Mandalin Pansiyon Sığacık Kaleiçi’nin en popüler pansiyonu.