Bu Blogda Ara

16 Şubat 2018 Cuma

İZMİR KADİFEKALE & AGORA

İzmir merkezde körfeze hâkim bir noktada kurulmuş olan Kadifekale M.Ö. 3 yy.da Büyük İskender’in talimatı ile Generallerinden Lysimachos tarafından inşa edilmiştir.Deniz seviyesinden 186m.yükseklikte kurulan Kadifekale 6 kilometrelik bir alan üzerinde yer almaktadır. Doğu ve Güney duvarları tamamen yıkılmış olan kalenin Kuzey ve doğu duvarları ile beş kulesi ayakta kalmıştır. Kulelerin yüksekliği 20-35m.dir.  Kale içinde Bizans Dönemine ait kemerli büyük bir sarnıç ve bir mescit kalıntısı bulunmaktadır.
Tepekule’deki  bulunan  eski İzmir  dışında, kentin Pagos’da yeniden kurulduğu alandır. Şehrin güneyinde 186 metre yükseklikteki bir tepe üzerindedir. İzmir’i ve  Körfezi  kuş bakışı izleyebilirsiniz. Bizans dönemine ait sarnıçların, İskender tarafından yaptırılan surların, General  Lysimachos  tarafından  yaptırılan kale ve  Kadifekale içindeki mescidin  restorasyon çalışmaları yapılmaktadır. Çevresinde kentsel dönüşüm yapılmaktadır. Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan yıkım alanında ağaçlandırma yapılıyor.
Yapılan kazılarda 16.000 kişilik Antik Roma Tiyatrosu ve  Agora semti ile Kadifekale  arasında tünel bulunmuştur. Ayrıca ünlü gezgin Evliya  çelebi eserinde Kadifekale Mescidinden bahsediyor. Evliya Çelebi mescitle ilgili tarihi miladi 1308 yılı olarak veriyor. Ve yaptıranın da İzmir Kadısı Ahmed oğlu İlyas’ın yaptırdığından bahsediyor. Araştırmalar Evliya Çelebi’yi doğrulamaktadır.
Giriş ücretsizdir.Konak’tan gelecek ziyaretçiler; Konak Bahribaba Hareket Merkezinden 33 numaralı otobüse binerek ulaşımınızı gerçekleştirebilirsiniz.Karşıyaka ve Bornova’dan yola çıkacak olan ziyaretçiler ise İzmir metro Konak istasyonuna gelip 33 numaralı otobüse binerek ulaşımlarını gerçekleştirebilirler.
Agora etimolojik olarak şehir meydanı, çarşı, pazar yeri demektir.Ticarî, adlî, dinî, siyasî fonksiyonları olan agora, sanatın yoğunlaştığı, felsefenin temellerinin atıldığı; stoaların, anıtların, sunakların, heykellerin bulunduğu yerdir. Tüccarların kalbidir. İzmir'in Namazgâh semtinde bulunan agora, Roma Dönemi’nden (M.S. 2. yüzyıl) kalmadır ve Hippodamos şehir planına göre merkeze yakın yerde üç kat halinde inşa edilmiştir. İzmir agorası İon agoralarının en büyük ve en iyi korunmuş olanıdır.
Burada bulunan Tanrıça Vesta kabartmasının ilk dönem kazılarda çıkarılan Zeus sunağı kabartmalarının devamı olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca Tanrı Hermes, Dionysos, Eros, Herakles heykelinin yanı sıra pek çok erkek-kadın-hayvan heykeli, baş, kabartma, figürin vb. mermer, taş, kemik, cam, maden ve pişmiş topraktan eserler ele geçirilmiştir. Burada yeni bulunmuş yazıtlar M.S. 178 yılındaki İzmir depreminde kente yardım edenler hakkında bilgiler vermektedir.