1. ÇILDIR GÖLÜ
Kars'a 70 km mesafede, Çıldır Gölü, Ardahan ve Kars il sınırları içerisindedir. Göl, 123 km² alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci göldür.
Deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte bulunan gölün en derin noktası 42 metredir.Kendinizi bir belgeselde yaşıyormuş gibi hissedeceğiniz, coğrafyanın, yaşam tarzlarının tanıdığınızdan çok farklı olduğu Çıldır Gölü’nde, bir eskimo gibi buzu kırarak balık tutabilirsiniz.
Kışın 1965 metredeki Çıldır Gölü 80 cm’e kadar donarak hipnotik beyaz bir çöle dönüyor. Buz üzerinde yürürken bana mısın demiyor, sapa sağlam. Nisan’da güneşe pes edip eriyecek. Kış genelde -5 ile -25 arasında seyrediyor. Hem manzaraları, hem macerası, hem de lezzeti bu deneyimi unutulmaz bir anı yapıyor.
İnsan kendini beyaza bürünmüş cennette zannediyor, burası benim ülkem mi diye sormadan edemiyor.Donmuş Çıldır Gölünde at kızakları ile gezmek, buz üzerinde jetski yapmak, balık avlamak, telefonla reervasyon yaptırarak Atalay’ın Yeri’nde sarı balık yemek olmazsa olmaz.
Buzun üstünde yürümek ilk başta biraz korkutuyor. Aslında buzda değil buzun üzerindeki ince kar örtüsü üzerinde yürüyorsunuz ama sonuçta altında su olduğunu bilmek sizi biraz tedirgin ediyor. Kızak sürenler ve köylüler, korkmamanızı bugüne kadar hiç suya düşen olmadığını söylüyor. Bir süre sonra alışıyorsunuz zaten. Yaklaşık 45cm buz vardı biz gittiğimizde, zaten gölde gezerken zaman zaman buz kütleleri görüyor ve kalınlığına bakarak kendinizi güvende hissediyorsunuz.
2. SARIKAMIŞ KAYAK MERKEZİ
Dağda gitmekteki amacınız kaliteli bir kayma deneyimi ise, Sarıkamış’a bayılacaksınız.Sarıkamış’ın kar kalitesi kayanları, özellikle snowboard yapanları mest ediyor.
Sarıkamış Kayak Merkezi Türkiye’de 1. derecede öncelikli 5 merkezden biri olan ve favori pistlerden Cibiltepe (Bayraktepe) Sarıçam ormanlarının arasında, mükemmel bir manzaraya sahip, toplamda 22.400 m’lik 3 etaplı pistlerden oluşmaktadır.En uzun pist 3500 metre olup 9 pist bulunmaktadır.
Buranın karını özel yapan şey sadece Alpler’de ve Sarıkamış’ta olan kristal, toz kar. Sarıkamışta kar yapışmıyor. Gerçekten pistin ortasından kayarken dahi arkanızdan beyaz bir tül gibi kar sizi takip ediyor. Buzlanma da olmuyor. Tabi bu sadece pistler için geçerli.
Oteller Bölgesi Telesiyej : Dört kişilik sabit klemensli 50 sandalye 692 metre hat uzunluğu.
1.Etap Telesiyej : Dört kişilik ayrılabilen klemensli 77 sandalye 1450 metre hat uzunluğu.
2.Etap Telesiyej : Dört kişilik ayrılabilen klemensli 54 sandalye 1850 metre hat uzunluğu.
- 3.Etap Telesiyej : Dört kişilik ayrılabilen klemensli 77 sandalye 1650 metre hat uzunluğu
- Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Kars-Sarıkamış ilçe merkezinin güneydoğusunda yer almaktadır. Sarıkamış’ta 2634 mt yüksekliğindeki Çamurlu Dağ’dadır. Çamlar arasındaki Sarıkamış kayak merkezi; kar kalitesi açısından önem kazanmıştır.Sarıkamış’ta kayak için en uygun zaman Aralık-Mart arasıdır.Kar kalınlığı, normal kış koşullarında 1.5 metre dolayındadır.
3. ANİ HARABELERİ
Ani, Kars şehrinin güneydoğusunda, il merkezine 42 km uzaklıkta, Arpaçay boyunda bulunan ören yeri. 961-1045 yılları arasında Pakraduni Hanedanlığı'ndan Ermeni hükümdarlarının başkenti olmuştur.Ani ören yerinde Bronz ve Demir çağ yerleşimler ve Urartulu olması olası yapılar, kazılarla gün ışığına çıkmıştır.
Ani, tüccar kervanları için önemli bir köprü olmuştur ve şehir Bizans, İran, Suriye ve Orta Asya arası ticaret yollarını denetlemiştir. Tüccarlar ve esnaf, Ermenistan’ın daha eski şehirlerinden, Ermenistan’ın kırsal bölgelerinden nüfus akımı ile beraber Ani’ye toplanmıştır. 992’de Ermeni patrikliği, merkezini Ani’ye taşımıştır; 11. yüzyılın başında şehrin 12 piskoposu, 40 keşişi ve 500 rahibi olmuştur.
Ani, 1579’da Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılır. 17. yüzyılın ortalarına kadar surların içinde küçük bir kasaba vardır, ve burayı 17. yüzyılın başında ziyaret eden bir Avrupalı gezgin, Ani ve hemen civarında 200 kilisenin varlığından bahseder. Ani’nin son gerilemesi, istedikleri gibi soyup öldüren Kürt aşiretlerinin istilası nedeniyle kırsal yörelerin halkının kaçmasıyla meydana gelmiştir. Hıristiyan olsun Müslüman olsun, yerleşik hayatın sürdürülmesi artık imkansızlaşmıştır. Kızkale’deki kilise en azından 1735’e kadar keşişlerce kullanımdaymış; demek ki, şehrin nihai ve kati terki belki de 18. yüzyılın ortalarını bulmuştur. 19. yüzyılın başında, Ani’de insan izi kalmamıştır.
Ani’yi 19. yüzyılda etkileyen en büyük olay, 1878 yılında gerçekleşmiştir. Rusya’nın Osmanlı’yı bir önceki yılki savaşta mağlup kılmasıyla, Kars bölgesi, Rus İmparatorluğu’na devredilmiştir. Rus yönetimi altında, Kürtler etkisizleştirilmiştir (ya da eşkıya yaşam tarzlarını sürdürebilmek için Osmanlı topraklarına göç etmiştir), yeni yollar yapılmış, kasabalar gelişmiş, ve bölge uygar yaşantıyı barındıracak kadar güvenli olmuştur. Neredeyse bomboş olan bu topraklara akın eden Ermeniler, Ani harabelerine ve onun korunmasına önem veren yerli halkı yeniden yaratmıştır.