Bu Blogda Ara

5 Ocak 2017 Perşembe

GÜVEN


GÜVEN RUH GİBİDİR , TERKETTİĞİ BEDENE ASLA GERİ DÖNMEZ.
Pek çok potansiyelin kendi en iyisini gerçekleştirememesinin arkasında aynı sorunsal var: Güvensizlik! Oysa kişinin kendine olan güvenini yükseltmesi yine kendi elinde. Araştırmalara göre işin başı kendine güvenmek! Hem de yalandan bile olsa…
Kendine Güven Sorununun Üstesinden Gelebilmek İçin En Pratik 5 Yöntem
Kendinize olan güveninizi hissettiğinizden daha çok gibi göstererek davranırsanız, bir süre sonra gerçekten de kendinize güveniniz yükselebilir.
“Gerçekten yapana kadar yapmış gibi görün” (Fake it till you make it) düsturu, kendimize güvendiğimizden daha çok güveniyormuş gibi görünmemizi salık veren ve özgüveni artıran bir anlayış. University College London’dan 21 yaşındaki Rachel Davis, bu yöntemi pek çok tanımadığı insanla tecrübe ettiği yeni durumlarda denemiş. Davis, özgüveninin düşük olduğu durumlarda havalı, müstehzi ve esprili davranmaya çalıştığını ve bu yöntemin tanımadığı insanlarda başarılı olduğunu söylüyor.
Chelsea Sanat Okulu’ndan 22 yaşındaki Ruby Andrews ise, Londra gibi bir şehirde ayakta kalabilmenin ancak bu düsturla mümkün olduğunu ifade ediyor ve “kendine güven sayesinde, gereksiz korkulardan kurtulup kendimi daha yetenekli hissedebiliyorum” diyor.
Peki kendimize olan güvenimizi hissettiğimizden daha çok göstermeyi nasıl başarırız? İşte size özgüveninizi artıracak 6 ipucu ve uygulama alanları:
1. Beden Dilinizi Kontrol Edin
Harvard Business School’dan Profesör Amy Cuddy, duruşunuzu biraz düzelterek olduğunuzdan daha “büyük” gibi görünmenin hayatınızın gidişatını değiştirebileceğini söylüyor. Eğer şampiyon gibi durursak, şampiyon gibi hissederiz. Gururlu ve dik durmak, pozitif düşünmek beynimize psikolojimiz hakkında pozitif sinyaller gönderir.
2. Ses Tonunuzu Kontrol Edin
Sessiz konuşmak, az konuşmak veya konuşurken tereddüt etmek özgüvensizlik portresi çizer. Kendi kendine konuşma pratiği yapmak ve bunu kaydetmek işe yarayabilir. Bu yüzden konuşurken sesinizi kaydedin ve birkaç kez tekrar dinleyerek yaptığınız hataları veya yapmanız gerekenleri not alın. Sakinleşin, aralarda nefes alın ve tereddütsüz konuşun. Bu çalışmalar konuşma şeklinizin ve ses tonunuzun üzerinde olumlu bir etki yaratacaktır.
3. Göz Teması Kurun
Muhatapların gözünün içine bakmak ve gülümsemek özgüveni artırır. Andrews çoğunlukla başı önünde gezdiğini ancak başı dik şekilde yürüyerek göz teması kurduğunda yaşadığı tecrübelerin daha iyi, olumlu ve özgüvenli olduğunu fark ettiğini ifade ediyor.
4. Düşünce Şeklinizi Değiştirin
Eğer özgüveniniz düşükse, büyük ihtimalle kafanızın içindeki eleştirici ve olumsuz bir sesi dinliyorsunuz. Özgüveni yükseltmenin anahtarı o negatif sesi susturarak kendinizle olumlu, bilge ve sevecen bir tonda konuşmaktır. Davis negatif düşüncenin konsantrasyonunu ve yaratıcılığını azalttığını söylüyor ve negatif düşünceden kaçmak için sevdiği şeyleri – ailesini, arkadaşlarını, hobilerini – düşündüğünü ifade ediyor.
5. Kendinizi Daha İyi Hissettiren Kıyafetlerinizi Giyin
Ne Giydiğine Dikkat Et kitabının yazarı Karen Pine, bir grup öğrenciye Superman kostümü giydirerek yaptığı deneyde, kostüm giyen öğrencilerin giymeyen kontrol grubuna göre daha özgüvenli olduklarını gözlemlemiş. Pine’a göre iyi giyinmek sadece iyi ve özgüvenli hissettirmez, davranışlarınızı da olumlu yönde etkiler ve özgüveniniz hareketlerinize yansır. Ütülü ve bedeninize yakışan kıyafetler de özgüveninizi artırır. Bu yüzden başkalarını taklit etmeyi bırakın, kendi stilinizi yansıtan, temiz ve ütülü kıyafetler giymeye özen gösterin.
6. Size Kendinizi En İyi Hissettiren Şeyi Bulun
Davis, kendisini fark ettirecek bir şey, örneğin makyaj yaptığında daha özgüvenli olduğunu fark etmiş. Andrews ise spor yapmanın ve övgü almanın özgüvenini artırdığını hissediyor. Siz de kendinizi iyi hissettirip özgüveninizi artıracak ayrıntıları bularak hayatınızın gidişatını değiştirebilirsiniz.