Bu Blogda Ara

5 Ocak 2017 Perşembe

DÜNYANIN EN ZENGİNİ NASIL YAŞIYOR ?


Bill Gates’i Geride Bırakıp Dünyanın En Zengin İnsanı
Olan İspanyol’un İnanılmaz Hikayesi

Dünyanın en zenginlerinin yer aldığı listede 2016 yılında Bill Gates ilk sıradaki yerini kaptırdı. Liste başında yer alan 79 yaşındaki tekstil imparatorunun ise inanılmaz bir hikayesi var. İşte o hikayeden çarpıcı bölümler…
 
ABD merkezli ekonomi dergisi Forbes’in yayımladığı milyarderler listesinde uzun bir aradan sonra zirve el değiştirdi.Dünyanın en zenginleri listesinde uzun zamandır bir numarada bulunan Microsoft kurucusu Bill Gates ikinci sıraya düşerken, Zara markasını da bünyesinde bulunduran İspanyol tekstil devi Inditex’in patronu Amancio Ortega oldu. Listede 2005 yılında 23’üncü, 2013 yılında 3’üncü olan Ortega 2016 yılı itibariyle 1’inci sıraya yükseldi.
 Forbes dergisi 79 yaşındaki İspanyol iş adamının varlığını 79 milyar dolar olarak gösterirken, ikinci sıradaki Bill Gates’in 78 milyar 100 milyon dolarlık serveti olduğunu açıklandı. Ortega’nın “dünyanın en zengin adamı” olduğu haberinin ardından sahibi olduğu Inditex şirketinin hisseleri tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. Haliyle bu durum onun daha da zenginleşmesini sağladı, nihayetinde para parayı çekiyor.
1. Amancio Ortega, 28 Mart 1936 tarihinde Busdongo de Arbás, León, İspanya’da doğdu ve çocukluğu León’da geçti, 14 yaşında iken okulu bırakıp demiryolu işçisi olan babasının peşinden La Coruña, İspanya’ya taşındılar.
2. Tekstil sektörü ile tanışması burada oldu, bugün halen Coruna’da aynı yerinde çalışmaya devam eden Gala tekstil firmasında işi öğrendi.
3. Kısa bir süre sonra da 1972 yılında adını, isminin baş harflerinin tersinden okunmasından alan GOA konfeksiyon şirketini kurdu.
4. 1975 yılına gelindiğinde ilk eşi Rosalia Mera ile birlikte ilk Zara mağazasını açtı, aslında adını Zorba koymak istiyordu ancak bu isim çoktan alınmıştı. Ortega Zara’nın isim hikayesini şöyle anlatıyor: Artık bir marka yaratmak istediğimi biliyordum. Markanın adını Zorba koymak istedim, çünkü Anthony Queen’in ‘Zorba The Greek’ filmini çok beğenmiştim. Fakat isim için başvurduğumda bu ismin alındığını öğrendim ve çok üzüldüm. Onun yerine Zara’yı seçtim.”
5. Ortega halen bünyesinde Zara, Massimo Dutti, Oysho, Zara Home, Kiddy’s Class, Tempe, Stradivarius, Pull and Bear/Often ve Bershka gibi dünya çapında markalar barındıran Inditex Şirketler Grubu’nun çoğunluk hissesine sahip. Bu grubun dünya genelinde 6 bin mağazası ve 92.000’den fazla çalışanı vardır.
6. Amancio Ortega, yaşamında oldukça sıradan bir hayat sürüyor, kravat takmayı reddediyor ve genellikle kot ve tişört giyiyor.
7. Ortega işine son derece bağlı bir patron, şirketlerindeki üretim ve tasarım sürecinde oldukça aktif rol aldığı bilinmekte. Zaten “İşim benim değil ben işimin malıyım” diyerek bunu çok güzel özetliyor.
8. Ortega basında yer almayı kesinlikle sevmiyor, sadece bir kere Business week dergisine kapak olmuş, kapakta yer alan fotoğrafı da neredeyse medyadaki tek fotoğrafı. Çalışanlarının anlattığına göre öğlen yemeklerini kafeteryada çalışanlarla yiyor. Dünyanın tekstil ürününü üretmesine rağmen basit giyiniyor, mavi blazer ceket ve gri pantolon onun klasiği. Ünlü olmakla ilgili olarak da hiçbir derdi olmadığı anlaşılıyor. Ortega, “Neden basından bu kadar saklanıyorsunuz” sorusuna, “Sokakta sadece ailem ve birlikte çalıştığım insanlar tarafından tanınmak istiyorum” diye cevap veriyor.
9. Ortega’ya göre Zara’nın bu kadar başarılı olmasının sırrı ucuz fiyat politikası ve sürekli değişen kreasyon. Sık kreasyon değiştirmek onun için son derece önemli aynı zamanda müşterinin isteklerini en iyi anlayan kesimin satış pazarlama departmanı değil, sahada müşteriyle birebir ilişki halinde olan tezgahtarın olduğunu savunuyor Ortega. Belki de bu kadar büyük olmasının sebebi ayrıntılara bu kadar dikkat etmesidir.
10. Ortega’nın ne kadar sıradan bir hayat sürdüğünü oturduğu evden anlamak da mümkün, ikinci eşi Flora ile birlikte La Coruna’da bir apartman dairesinde yaşıyorlar.
11. Biz bu yazıyı hazırlarken, henüz güncellenmemiş olsa bile Bill Gates servetini 79 milyar doların üzerine çıkararak yine birinci sıraya yerleşti.
12. Sanırız Ortega buna çok sevinmiştir, zira bu kadar sade bir hayat yaşayan, göz önünde olmayı sevmeyen bir insanın dünyanın en zengin adamı olmasına sevinmesi pek olası gibi durmuyor.