Bu Blogda Ara

18 Eylül 2011 Pazar

İŞYERİNDE YARATICILIK

İşinize, yazılarınıza ya da toplantılarınıza daha fazla başarı, ruh ve canlılık katmak istiyorsanız, yanıt yaratıcılıktır. Yaratıcılık, projenize, gününüze ve eğer fırsat tanırsanız, her yönüyle işinize ve yaşamınıza çekidüzen verecektir.


Çevreci eğitmen Mary Lou Cook, “Yaratıcılık, icat etmek, denemek, büyümek, risk almak, kuralları çiğnemek, hata yapmak ve zevk almaktır,” diyor. Bunlar, başarınızı artırmak ve işinizi büyütmek istiyorsanız daha sık yapmanız gereken yaratıcı edimlerdir. Ne yazık ki, yaratıcılığın da bazı düşmanları vardır. Yaratıcılığın en büyük rakipleri, aşinalık ve şüphedir. Bu düşmanlar, bilinçli bir şekilde ya da bilinçaltında, herhangi bir görev ya da çözüm için yaratıcı bir bileşenin kullanılmasına kuşkuyla yaklaşmamıza neden olur.

Aşinalığın ofisinizde kol gezdiğini hemen anlarsınız. Aşinalık, “Bu iş bugüne kadar hep böyle yapıldı”, “Bana bunu bu şekilde yapmam öğretildi” türünden sözler sarf eder. Şüphe, her zaman yüksek sesle konuşmaz. Aksine, genellikle sizinle beyninizin içinde konuşur. “Yaratıcı değilim”, “Estetik anlayıştan yoksunum”, “Bunu daha önce hiç yapmadım” türünden ifadeler kullanır.

İşinizde başarılı ve yenilikçi olmak istiyorsanız, aşinalığı ve şüpheyi bir kenara bırakmalı; bunların yerine, işinizde yaratıcılığı artıracak şu 10 yöntemden yararlanmalısınız:

1- Kendinizi Yaratıcılığa Adayın

Dikkatinizi ve enerjinizi, yaratıcı olmanın yollarını bulmaya odaklayın. Günlük olaylara ilgi çekici bir yön katmaya çalışın. İşyerinde herkesin, yaratıcılığın bir norm olduğunu, çalışanlardan beklendiğini ve ödüllendirildiğini bilmesini sağlayın.

2- Herhangi Bir Soruna Yönelik Pek Çok Çözüm Olduğuna İnanın

Her zaman, eski bir şeyi yeni bir yöntemle yapmaya çalışın. Ofisinizi düzenleme şeklinizden sorulanlara ne kadar hızlı yanıt verdiğinize kadar her şey, süregelen bir soruna farklı bir çözümle yaklaşma kararından kaynaklanan artı yetenekten faydalanabilir.

3- Her Süreçte Yaratıcılığa Yer Verin

Bir şeyi her zaman yaptığınız gibi yapmaya devam ederseniz, aynı sonucu almayı sürdürürsünüz. Mümkün olan her fırsatta, yaratıcı düşünme alıştırması yapın. Düşünceyi teşvik etmek için şu 7 fikri kullanın:

Çağrışım kurun: Ne neyle anılır? Bir kaşık ile bir çatal, bir can yeleği ile bir tekne ya da bir kaset ile bir CD arasında nasıl bir bağ kurarsınız?

Birleştirin: Yeni bir fikir oluşturmak için mevcut fikirleri birleştirmek. İki ya da daha fazla işletmenin, müşterilere özel bir hizmet sunmak üzere bir araya gelmesini ifade eden “çapraz promosyona dayalı pazarlama”, buna bir örnektir.

Uyarlayın: Mevcut bir fikri değiştirmek. Faturalamayı daha etkili hale getirecek bir fikir bulursanız, aynı fikri, postalamayı daha etkili hale getirmek için de kullanmak isteyebilirsiniz. Kurumsal haberleri tüm müşterilere her ay e-postayla gönderme fikrini bulmuşsanız, bu fikri uyarlayarak eski müşterilerinize ve müşteri adaylarınıza da e-posta gönderebilirsiniz.

Yer değiştirin: Bir şeyin yerine başka bir şey koymak. Bir teşekkür mesajının yerine bir faks mesajı, yapışkan yerine seloteyp ya da öğleden sonra somurtkanlığı yerine gülücük koyun.

Büyütün: Bir şeyin boyutlarını büyütmek. Vitrin camındaki dört ayak işareti müşteri çektiyse, bunu sekiz ayak yapmayı deneyin ve neler olacağını görün.

Küçültün: Bir şeyin boyutlarını küçültmek. Yeni oluşturduğunuz bir föyden memnun kaldıysanız, onu cebe sığacak ebada getirdiğinizde neler olacağını görün.

Yeniden düzenleyin: Eldekileri farklı bir düzene sokmak. Yazdığınız o harika basın bültenine yeniden göz atın ve sondaki paragrafı başa aldığınızda daha iyi olup olmayacağına bakın. Çöp kutusunu, masanızın değil de kitaplığın yanına koymayı deneyin.

4- Araştırma Sorularından Yararlanın

Beyniniz, egzersizle gelişir. Beyinsel yaratıcılığı geliştirmenin en iyi yolu, ona soru sormaktır. Müşterilerinize araştırma soruları sorarak bu konu üzerinde düşünmelerini ve yazmalarını sağlayın. Sorulabilecek güzel araştırma sorularına örnekler, “Bu işi daha farklı nasıl yapabiliriz?”, “Bu iş daha kolay hale nasıl getirilir?”, “Büyük bir fark nasıl yaratılır?” ya da “Neyi gözden kaçırıyoruz?” olabilir.

5- Sağlam Notlar Alın

Not almak, daha fazla fikrin saklanmasını sağlar ve ileride geliştirebileceğiniz fikirler verir. Notlarınız için bir dosya oluşturun. Tabii, aklınıza gelen ama hemen kullanma imkanınızın olmadığı fikirler için oluşturduğunuz dosyanın arkasından. Not almaktan ve fikirlerinizi yazmaktan daha önemli olan bir konu da bunları düzenli olarak gözden geçirmektir.

6- Merakınızı Sürekli Besleyin

Düzenli olarak gelişmeye ve öğrenmeye devam etmek gerekir. Becerilerinizi artırmak için fırsat yaratın. Seminerlere katılın; kaset dinleyin; farklı türde yayınlara abone olun. Bir uzmanla birlikte geçireceğiniz zamana yatırım yapmaktan çekinmeyin; her zaman ödülünüzü alırsınız.

7- Riskleri, Uygulanabilir Bir Seçenek Olarak Algılayın.

Riski her zaman mevcut bir seçenek olarak algılarsanız, karşınıza çıkan zorluklarla mücadele etmeyi öğrenebilirsiniz. Risk alarak deneyiminizi artırabilir ve profesyonel özgüven oluşturursunuz. Çözülmesi gereken bir zorluk söz konusu olduğunda, kendinizi bunu yapacağınıza inandırın. Büyük ihtimalle, başarıya ulaşacak ve her defasında bir şey öğreneceksiniz.

8- Yaratıcılık Molası Verin

Dinlenmek için plan ve program yapın. Dinlenmeye zaman ayırmazsanız, meşgul bir profesyonel olarak, bu konuyu genellikle göz ardı edersiniz. Dinçleşmek için her gün 20 dakikalık bir “mini tatil” yapın. Mahallenizde yürüyüşe çıkın; şekerleme yapın; bir video oyunu oynayın. Yaratıcı fikirlerin, masa başında onları bulmaya çalışırken değil de bu tür molalarda daha sık ortaya çıktığını göreceksiniz.

9- Her Gün Yaratıcı Olmanın ve Eğlenmenin Bir Yolunu Bulun

Eğlence, yaratıcılıkla eşanlamlıdır; bu iki öge, kaymak ve kadayıf kadar birbiriyle uyumludur. Çalışma gününüz boyunca eğlenceye ayırabileceğiniz çok zaman vardır. Toplantılar, başlamak için harika bir yerdir. Çoğu çalışan, toplantıların ne kadar sıkıcı olduğundan, gereksiz yere uzadığından ve insanları uyuttuğundan şikayet eder. Bir parça eğlence katmayacaksanız, hiç toplantı yapmayın. Masanın etrafındaki herkes için balonlar, şapkalar ya da dev kalemler getirmeyi deneyebilirsiniz.

10. Başarılı Olacağınıza İnanın!

Kendinizi yaratıcılığa adarken aynı zamanda olumlu sonuçlar almayı beklemeli ve yaratıcılığınızın size pek çok ödül kazandıracağını bilmelisiniz.

Bir girişimci ve yazar olan Carol Osborne, “Önümüzdeki yıllarda rekabet avantajı, yaşamın sunduğu ilham, yaratıcılık ve zindeliğe yönelik yeni kaynaklardan yararlanabilen birey ve şirketlerin elinde olacak,” demiştir.

Yaratıcılık, yalnızca günü kurtaran profesyonel ile sürekli kendini geliştiren profesyoneli birbirinden ayıran unsurdur. Yaratıcılığa olan bağlılığınız, işinizde başarı ile sıradanlık arasındaki farkı yaratır. Burada bahsedilen stratejileri uygularsanız, başarı olasılığınızı inanılmaz derecede artırırsınız. Başarılı olacağınıza inanın!