Bu Blogda Ara

24 Aralık 2017 Pazar

MAKEDONYA

MAKEDONYA

Eski Yugoslavya’nın bir parçası olan Makedonya bağımsızlığını 1991 yılında ilan etti. Etnik köken açısından oldukça zengin bir görünüme sahip olan ülkenin nüfusu 2 milyon 100 bin civarında. Nüfusun %65’i Makedon (1 milyon 300 bin), yüzde 25’i Arnavut (510 bin), yüzde 4’ü Türk (80 bin) yüzde 2’si Sırp (35 bin) ve yüzde 1’i Boşnaklardan (18 bin) oluşuyor.


Makedonya’nın başkenti Üsküp’ün meydanları gösterişli heykeller ile çevrili. 2006-2016 yılları arasında Makedonya Başbakanlığı yapan Nikola Gruevski’nin ‘Üsküp 2014’ projesiyle 3 köprü, 20 kamu binası ve 40 heykel inşasında son döneme yaklaşılıyor.
Osmanlı egemenliğinde 600 yıla yakın bir süre geçiren Makedonya’da Türkçe’yi her an her yerde duymak mümkün. Makedoncada 4 binden fazla Türkçe kelimenin olduğu ve bu kelimelerin en az 2 bininin gündelik hayatta kullanıldığı söyleniyor. En sık duyacağınız kelimeler arasında yastık, yorgan, pencere, cam, yokuş, ama, tamam bulunuyor.
Üsküp’teki Türk (Osmanlı) Çarşısı Türkçenin en yoğun kullanıldığı yerler arasında. 1950’lere kadar ana dilin Türkçe olduğu bu çarşıda son yıllarda az da olsa dönüşüm yaşansa da esnafın çoğu Türk kökenli.

Makedon vatandaşları Schengen bölgesine vize sorunu olmadan giriş yapabiliyor. 180 gün içinde 90 günü aşmayan seyahatlerinde vizesiz yolculuk hakkına sahip olan Makedon vatandaşları, bizlerin özlemini duyduğu vizesiz Avrupa‘yı gerçekleştirmiş durumda.

Balkanların kalbinde yer alan Makedonya, vizesiz seyahat avantajının yanında doğal güzellikleri ve kültürel bağlarıyla da keşfedilesi bir coğrafya. Balkanları keşfetmeyi düşünenler için bu güzel ülke en iyi alternatiflerden.