Bu Blogda Ara

9 Ağustos 2022 Salı

5 S METODU


JAPON 5S METODU

Seiri (ayıklama)
Seiton (düzenleme)
Seiso (temizlik)
Seiketsu (süreklilik)
Shitsuke (disiplin)

kelimelerinin baş harflerinin bir arada ifade edilmesi nedeniyle 5S olarak adlandırılıyor. 5S kuralı; düzensizlik, temizlik eksikliği ve standartsızlık yüzünden oluşan kayıpları ortadan kaldırarak verimli bir çalışma ortamı yaratma amacı taşıyor. 


5S SİSTEMİNİN YARARLARI

Endüstriyel üretimde yalın üretim metodunun vazgeçilmez bir adımı haline gelmiş olan Japon 5S metodu, çalışanların yaratıcılıklarını sergilemelerine ve bakış açılarını genişletmelerine olanak sağlıyor. Keyifle çalışılan ortam yaratılması katılımın ve paylaşımın artmasına ve zaman yönetiminin etkin şekilde yapılabilmesine katkıda bulunuyor.




5S KURALI
işyeri temizlik ve düzeni; hem işyerinde kalite ve verimliliğin artmasında, hem çalışan memnuniyetinde, hem de iş kazalarının ve meslek hastalıklarının azaltılmasında önemli bir konudur.5S sistemi düzenli, temiz ve kullanım amacına en uygun çalışma ortamını oluşturmayı amaçlar. Organizasyondaki düzen ve disiplini sağlayan bu kolay yöntem ayrıca işletmenin en küçük ayrıntılarını dahi denetleme olanağı sağlar. Bu bakımdan diğer iyileştirme tekniklerinin de temelini oluşturan bir sistemdir.5S sistemi, sadece tertip ve düzenden fazlasını amaçlamakta, işyerini veya yaşam alanlarını daha ergonomik, güvenli ve verimli hale amacı taşıyan bir sistemdir. 




5S
Bir devrim hareketidir.
Firma için en iyi reklamdır.
Sıfır hata elde etmenin sırrıdır.
5S'i başarırsanız pek çok şeyi başarırsınız.
Toplam kalite ortamı oluşturmanın 5 adımıdır.
5S düşünce yapımızın değişmesi gerektiğini söyler.
Başarısı için üst yönetimden başlayarak katılım şarttır.
Gerek özel, gerekse iş hayatımızda başarıya , mutluluğa giden yoldur.


1-SEIRI - SORT - AYIKLAMA
Gerekli, gereksiz malzemeleri ayıklayarak tasnif etmek,  sınıflandırmaktır. İşletmedeki her malzemenin doğru yerinde bulundurulması amacıyla yapılan düzenlemeye sınıflandırma denir. Bulunduğu yere, kullanım sıklığına , kullanıcıya uygunluğuna göre malzemeler tasnif edilmelidir. Neyi saklamalı , neyi atmalı, işe nereden başlamalıyız? Gereksiz malzemelerden kurtularak işe başlamalıyız. Ancak demirbaşa kayıtlı malzemelerin terkin işlemlerinde dikkatli olunmalıdır. Diğer malzemeler ise usulüne uygun olarak atılacak, satılacak, hurdaya gönderilerek değerlendirilecektir.


2-SEITON - SET IN ORDER - DÜZENLEME 
Genel düzen ve tertiptir. Her şeye bir yer ve her şey yerli yerinde olarak tanımlanabilir. Malzeme kutuları için bir yer belirlenmişse, malzeme kesinlikle orada olmalı ve asla kaldırılmamalı. Yangın söndürücülerin yeri, herkes tarafından bilinmeli ve gerektiğinde en kısa sürede söndürücülere ulaşılmalıdır. Rahat çalışma ortamının vazgeçilmez bir unsuru olarak görülen DÜZEN sisteminde, her şey elinizin altında ve bildiğiniz yerdedir. Düzenleme, gerekli olan şeyi ararken ve geri koyarken zaman israfını önlemektir.



3-SEISO - SHINE - TEMİZLİK
Amaç, tertemiz bir çalışma ortamı ve yaşama alanı oluşturmaktır. Çünkü; toz, kir ve atıklar, dağınıklığın, disiplinsizliğin, verimsizliğin, hatalı üretimin ve iş kazalarının kaynağıdır. Her insan günlük yaşantısını geçirdiği, çalışma ve yaşama alanlarını kendi sağlığı açısından temiz tutma alışkanlığı kazanmak zorundadır. Hiç kimse kirlettiği yeri bir başkası temizlesin diye beklememelidir. Her zaman temiz çevrede yaşamak medeni bir insan olmanın ilk şartıdır. Temizlik ve düzen sayesinde kazaya neden olabilecek malzeme, alet ve takımlar ortada bulunmayacak, yerlerde yağ, su, toz gibi şeyler bulunmayacak, buna bağlı olarak da iş kazalarında azalmalar sağlanacaktır.


4-SEIKETSU - STANDARDIZE - STANDARTLAŞTIRMA
Amaç; iyi bir çevre düzeni  ve iş yeri ortamı oluşturmak ve bunu sürdürmektir. Yapılmış olan düzenlemeyi ve temizliği devamlı hale getirebilmek için her şey belirli kural ve şartlara bağlanarak tekdüze hale getirilmelidir. Renklerde, şekillerde, giyimde, temizlik hissi verecek her şey standartlaşma olmalıdır. Kimin nereyi, nasıl ve ne zaman temizleyeceği, düzenli tutacağı önceden belirlenmelidir ve bu alanlara konulacak şekil ve çizelgelerle sık sık kontrol edilmelidir. Herşey, her detay önemlidir. İş yerinin her noktası kontrol edilerek, her şeyin doğruluk ve düzeninden emin olunmalıdır.



5-SHITSUKE - SUSTAIN - SÜRDÜRME
Amaç; kurallara uymak ve takip etmektir. Sadece sınıflandırma, düzenleme, temizlik ve standartlaşmayı  yapmak işletmede verimliliği sağlamak için yeterli değildir. Bunların devamlı ve kalıcı olabilmeleri disiplin gerektirir. İşletme disiplinini sağlamak amacıyla konulmuş basit kuralların takibini bir alışkanlık haline getirmek suretiyle , her an denetimin sağlanmasıdır. Yani kuralların günlük birer alışkanlık haline getirilmesidir. Kurallara uymak ve bunları alışkanlık haline getirmek için önce, Hedefinizi tayin ediniz. Yani bu kuralla nereye varmak, neyi gerçekleştirmek istiyorsunuz? Sonra; unutulmayacak alışkanlıklar geliştiriniz.


5-S 'in Uygulanması Elde Eldilecek olumlu sonuçlar:
-  İş güvenliği sağlanır.
-  Toplam üretkenlik artar.
-  Verimlilik ve kalite artar.
-  Zaman kayıpları ortadan kalkar.
-  Kaza ve yaralanmalar ortadan kalkar.
-  Bütün alanların verimli kullanımı sağlanır.
-  Olağan dışı durumlar bir bakışla fark edilir.
-  Herkesin birlikte uygulayabileceği bir sistemdir.
-  Beraber çalışanlar arasında birlik duygusu gelişir.
-  Makine arızaları azalır , makine performansı atar.
-  Temiz ve düzenli bir iş yerinde daha keyifli çalışılır.
-  Sorunlar daha erken teşhis edilir , hata oranı azalır.
-  Çalışan için işyerini benimseme ve iftihar etme nedeni olur.


5S Tekniğinin Müşteri Açısından Yararları

  • Düşen Maliyet
  • Düşen Döngü Zaman
  • Tam Zamanında Performans
  • Artan Dağıtım Performansı
  • İyileşen Üretici – Müşteri İlişkisi
  • İsteklere Karşı Hızlanan Tepki
  • Artan Müşteri Taleplerinin Karşılanması